Филъри за средната част на лицето

Средната част на лицето е участъкът, който се намира под слъзната падина, между носа и скулата и над назолабиалната гънка. Тази зона е една от най-динамично изменящите се с възрастта. Нейното укрепване и лифтиране е от ключово значение за младежкия вид на лицето.


Изменения в средната част на лицето

Два са основните действащи фактора в тази област – гравитацията и преразпределението на мастните депа. В продължение на много години гравитацията упражнява своя ефект върху лицата ни, разпъвайки гладката и стегната кожа в посока надолу и навътре. Освен това с времето настъпва преразпределение на повърхностните и редукция на дълбоките мастни депа. Всичко това води до увисване на кожата и формирането на дълбоки гънки над и под устата – т.нар. назолабиални и марионетни бръчки. Рязкото отслабване на телесна маса, активен спорт, нездравословни навици и продължително излагане на слънчева светлина също могат да доведат до загуба на обем и опора в тази зона.

Възстановяване на обем в средната част на лицето

Възстановяването на загубения обем в средната част на лицето безспорно е една от най-благодатните процедури, защото позволява чрез инжектирането на филъри в една анатомична област да се повлияе върху няколко съседни такива. Настъпва значително изглаждане на назолабиалните и марионетни линии, подобряват се хлътваният под очите, които придават уморен вид на лицето. Използват се както филъри с хиалуронова киселина, така и тъканни стимулатори като Radiesse.

Как протича процедурата

Инжектирането на филърите може да стане както с игла, така и с канюла. И в двата случая процедурата е безболезнена, а резултатите са видими веднага. Зоната може предварително да се намаже с лидокаин на крем. Могат да се комбинират филъри с различна плътност – по-плътни за укрепване в дълбочина и по-меки и пластични за корекция на повърхностните бръчки. Пациентът усеща единствено разпъване от навлизащия продукт. Рискът за образуване на синини е минимален. Отокът в тази област е съвсем дискретен и не пречи на социалните контакти. След инжектирането на филъра се преминава към енергичен масаж, чрез който продукта да се разнесе плавно в третираната зона. Процедурата отнема около 20-30 минути, а ефектът продължава между 8 и 18 месеца, в зависимост от използваният продукт и количество.

Снимки преди и след

Възстановяване на обем в средата на лицето с 1мл хиалуронова киселина
С 1 мл. хиалуронов филър за средна част на лицето
С 1 мл. хиалуронов филър за средна част на лицето

След процедурата

Непосредствено след процедурата кожата може да е зачервена, но това ще отмине в рамките на 30 минути. Обезболяване не е необходимо. В следващите няколко дни ще усещате материала на пипане, на места може да е по-плътен. Това чувство е нормално и ще отзвучи до няколко седмици. Преустановете посещението на сауни, парни бани и всички топлинни процедури за около седмица. Не натискайте и не масажирайте зоната.

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Това определено е едно от любимите ми процедури, защото позитивите от нея са много. Придава видимо освежаване и подмладяване при запазване на индивидуалните черти. Използваното количество хиалуронова киселина може значително да варира в зависимост от случая. Аз лично се въздържам от инжектирането на повече от 2 мл. в рамките на една сесия. По възможност предпочитам по-плътни, хидрофилни филъри, защото те значително увеличават обема си с времето и така се постигат по-изразителни и продължителни резултати.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Цени за корекции на средната част на лицето

Точна цена може да се даде само след проведена естетична консултация, защото видът и количеството на използваните продукти може силно да варират. При нас цените започват от 350 лв.


Често задавани въпроси

Кои са най-добрите филъри за лице?

Съществуват много марки филъри на пазара. Всички те разполагат с богато порфолио от продукти, които се различават по своята концентрация на хиалуронова киселина, степен на омреженост и плътност. Много по-важно е правилният избор на подпродукт, а не самата марка.

Опасно ли е поставянето на филъри?

Когато се използват сертифицирани продукти и процедурите се извършват от обучен лекар в клиника, отговаряща на съвременните изисквания и наредби, поставянето на филъри е безопасно.

Колко време е необходимо, за да се види крайния ефект от процедури с филъри?

Разликата след използване на филъри с хиалуронова киселина е видима непосредствено след процедурата. Резултатите са най-изразителни след 3-4 седмици. Това е периодът, който е необходим, за пълното разгръщане на ефекта.

Свързани статии от блога

4.9/5 - (15 гласа)