You are currently viewing Видове филъри

Филърите представляват пълнители, които се инжектират на различна дълбочина, и служат за възстановяване на изгубени обеми и корекция на бръчки. По отношение на своя състав разграничаваме няколко основни видове филъри.

Резорбируеми филъри

Към тази група се отнасят филърите с хиалуронова киселина. Те се използват за възстановяване на изгубени обеми и за корекция на бръчки с различна дълбочина. Хиалуроновата киселина е естествен за организма биополимер, хипоалергенен, резорбируем. Тези филъри остават в тъканите определено време (от 4 до 18 месеца), след което се разграждат и трябва да се инжектират наново.

Тъканни стимулатори

Принципът на действие на този вид филъри е малко по-различен. Те не създават нов обем, а стимулират фибробластите и образуването на собствен колаген. Тъканните стимулатори са по-подходящи за стягане и подобряване качеството на кожата.

Перманентни филъри

Към групата на перманентните филъри се отнасят силиконовото олио и мастноразтворимите витамини. Те не се разграждат и крият голям риск, като инфекции и формиране на грануломи тип чуждо тяло. Широко разпространени в миналото, вече не се използват, поради множеството усложнения, а в повечето страни са забранени със закон.