Оформяне на скули с хиалуронова киселина
Оформяне на скули с хиалуронова киселина

Оформяне на скули представлява естетична процедура, при която с помощта на филър се възстановява обема в средата на лицето. По този начин се възвръща младежката V-образна форма, подчертава се лицевия овал и се подобряват пропорциите на лицето. Оформяне на скули може да се постигне както с хиалуронови филъри, така и с тъканни стимулатори като Radiesse. За постигане на естетични резултати формата и размерите трябва да бъдат съобразени с индивидуалните анатомични особености и пропорциите на лицето.

Имате въпроси или искате да чуете професионално мнение? Запишете Вашия час за безплатна консултация с естетичен дерматолог в гр. София.


Кога е подходяща процедура за оформяне на скули

  • при загуба на обем в областта на скулите
  • при увисване на кожата на лицето в посока надолу и навътре
  • при нарушаване на лицевия овал
  • за възстановяване на младежкия вид на лицето
оформяне на скули времетраене
възстановяване след поставяне на филър в скулите
колко време издържат филърите в скулите
оформяне на скули цена

Причини за увисване на скулите

С времето и под действието на гравитацията обемът в средната трета на лицето намаля и се измества в посока надолу. Лицевият контур се нарушава. Формират се назолабиалните и марионетните линии. Нарушават се естетичните пропорции, долната част на лицето става по-широка, което придава уморен вид. Тези процеси стават по-видими при рязко отслабване на тегло или при активни спортисти.

Оформяне на скули с хиалуронова киселина

Поставянето на филър в скулите е една от най-желаните естетични корекции при жените на възраст между 30 и 40 години. Изразената им проекция е важна отличителна черта на красотата на лицето и младежкото излъчване. Поставянето на хиалурон в тази област води до лифтинг на долната половина на лицето и до повдигане на отпуснатия контур. Макар и парадоксално, поставянето на филър в скулите визуално води до издължаване на лицето, като му придава по-елегантен вид.

Изборът между продукти за корекция на скули е огромен. Може да се използват както филъри с хиалуронова киселина, така и тъканни стимулатори като Radiesse. В зависимост от търсения краен резултат се избира плътността и количеството на използвания хиалурон. Резултатите са видими още след първата процедура, а период за възстановяване практически няма.

Как протича процедурата

Преди всичко е необходимо да се вземат предвид пропорциите на лицето. Трябва да се обсъди дали предстои само да се възстанови изгубения обем или пациентът желае да надгражда и да подчертае проекцията на своите скули. Процедурата може да се извърши с игла или с канюла. Обезболяване не е необходимо, но при желание може да се нанесе лидокаин под формата на крем. Материалът се нанася в дълбочина, по хода на скуловата кост, като се осигурява плавното му преливане. След това се провежда лек масаж. Процедурата отнема около 30 минути, а продължителността на ефекта може да издържи и над 12 месеца.

Оформяне на скули – снимки преди и след

Оформяне на скули с филъри
Оформяне на скули с филъри

След процедурата

Кожата в третираната зона може да е зачервена в следващите 30 минути. При използването на канюла образуването на синини и хематоми е изключително рядко. Субективно може да усещате зоната натъртена за няколко дни. Не масажирайте участъка и се опитайте в следващите дни да спите по гръб, за да се избегне натиск в областта на скулите. Преустановете посещението на сауни, парни бани и всички топлинни процедури за около седмица.

Оформяне на скули – мнения

Спортувам активно и по мое мнение това е причината лицето ми да изглежда слабо и изпито. След консултация реших да опитам с филъри за скули. Лицето ми се освежи значително.

Гергана, 36г., гр. София

В последно време наблюдавам нарушаване на контура на лицето. Прочетох, че това може да се дължи на загуба на обем в средата на лицето. Реших да се подложа на оформяне на скули с хиалуронова киселина и останах много доволна от резултата.

Светла, 52г., гр. София

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

В моята практика често ми се налага да извършвам оформяне на скули с филър. Изборът на правилен продукт е много важна част от процеса. Някои филъри са по-добри за създаване на по-голям обем, при други – лифтинг ефектът е по-застъпен. И в двата случая корекцията на скулите е една страхотна процедура, която се отразява на цялото лице и видимо води до освежаване и подмладяване.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Оформяне на скули – цена

Цената зависи от вида на използвания материал и неговото количество. При нас цените за поставяне на филъри в скулите започват от 350 лв. Цената за оформяне на скули с Radiesse е 750 лв.


Често задавани въпроси

Какво количество е необходимо за оформяне на скули с филър?

Зависи от изходната ситуация на лицето и крайният естетичен резултат, към който се стремим. Понякога леко подчертаване на скулите е възможно да стане дори с 1 мл. Оптималното количество е 2 мл.

Кои са най-добрите филъри за скули?

Филърите в скулите имат за цел да подобрят проекцията в средната част на лицето, както и да лифтират тъканите в долната трета. Това прави най-уместен изборите филърите с по-слабо изразен волуминизиращ, но с подчертан лифтинг ефект.

Игла или канюла се използва за оформяне на скули?

Зависи от предпочитанията на инжектора. Според нас използването на канюла е по-добър вариант, основно защото е атравматично и не налага възстановяване.

Свързани статии от блога

4.8/5 - (42 гласа)