Назолабиални бръчки
Назолабиални бръчки

Назолабиални бръчки се наричат дълбоките линии от двете страни на лицето, които започват от крилата на ноздрите и се насочват надолу към устните ъгли. Наричат се още “линии на смеха”, защото стават по-видими при усмивка. Те са едни от най-забележимите признаци на остаряването и често са първата причина за консултация с естетичен дерматолог. Успешното им премахване е възможно чрез използване на хиалуронови филъри.


Причини за образуването на назолабиални гънки

Задълбочаването на назолабиалните гънки по-често е следствие, а не първопричина. Дължи се на загуба на обем и опора в средната част на лицето. Този процес настъпва естествено с възрастта, когато се наблюдава преразпределение на повърхностните и редукция на дълбоките мастни депа. Други причини са рязкото сваляне на телесна маса и активен спорт. Загубата на опора в тази зона води до отпускане на кожата и последователно формиране на назолабиални и марионетни линии.

Макар и рядко, понякога назолабиалните бръчки са изразени без да е налице загуба на обем и опора в средния лицев етаж. В тези случаи най-често се касае за наследственост и те са видими от ранна детска възраст.

назолабиални гънки времетраене
възстановяване след филър в назолабиалните гънки
филъри за назолабиални бръчки - трайност
попълване на назолабиални бръчки цена

Попълване на назолабиални бръчки

От първостепенна важност е правилната оценка на състоянието. Тя изисква задълбочени познания в областта на лицевата анатомия и процесите на стареене и се поставя след провеждане на естетична консултация. Грешният подход може да доведе до незадоволителни резултати.

Kогато се касае за загуба на обем в средната част на лицето е необходимо той да бъде възстановен. Това ще доведе до възстановяване на опората на лигаментарния апарат в тази област и лифтиране на кожата, а то от своя страна до изглаждане на марионетните и назолабиалните линии. Може да научите повече за тази процедура тук.

Във всички останали случаи може да премине към директно попълване на назолабиалните бръчки. Използват се умерено плътни филъри с хиалуронова киселина и тъканни стимулатори. По наше мнение първите са по-подходящ, по-практичен и по-достъпен избор.

Как протича процедурата

Запълването на назолабиалните бръчки може да стане с помощта на игла или на канюла. Вторият вариант е по-уместен, защото е безопасен, безболезнен и се постигат по-добри естетични резултати. Обезчувствяването се осъществява с лидокаин под формата на крем или инжекционно, което прави манипулацията абсолютно безболезнена. Филърът се нанася последователно от върха към основата. Пациентът усеща единствено движението на канюлата и леко разпъване от навлизащия продукт. След това се прави лек масаж по хода на назолабиалните гънки. Процедурата отнема около 20 минути, а продължителността на ефекта е между 8-12 месеца.

Попълване на назолабиални бръчки – преди и след

Корекция на назолабиални линии
Корекция на назолабиални бръчки с 1мл. филър
Попълване на назолабиални бръчки
Възстановяване на обема в средната част на лицето и корекция на назолабиални бръчки с 2мл.

След процедурата

Кожата в третираната област може да е леко зачервена, като това ще изчезне до 30 минути. При ползването на канюла образуването на хематоми е изключително рядко. Може да усещате зоната натъртена и да напипвате продукта в предстоящите 2-3 дни, но това чувство бързо отшумява. Не е необходимо да масажирате, освен ако не сте получили изрично такива насоки. Възможно е да има лек оток, който изчезва за няколко дни. Преустановете посещението на сауни, парни бани и всички топлинни процедури за около седмица.

Филъри за назолабиални бръчки

За максимално естествени резултати е необходимо да се изберат подходящи филъри за назолабиални бръчки. Изборът им се основава на състоянието и дебелината на кожата на пациента. Използват се филъри с хиалуронова киселина с умерена плътност, концентранция и степен на омреженост на частиците. За попълване на назолабиални линии може да се използват също и тъканни стимулатори като Radiesse.

Мезотерапия за назолабиални бръчки

Мезотерапията е процедура, при която се инжектират в дермата различни съставки. Тя може да се използва за изглаждане на тънки линии или за подхранване на поставен филър, с което да увеличи неговата трайност. Най-подходящата мезотерапия за назолабиални бръчки е тази с несвързана хиалуронова киселина или полинуклеотиди.

Попълване на назолабиални бръчки – мнения

След като отслабнах рязко бръчките около устата ми станаха много по-дълбоки. Исках да попълня назолабиалните си линии, но д-р Ставров ми обясни, че е необходимо да се коригира средната част на лицето. Поставих си 2 мл. хиалурон и имаше моментален резултат. Благодаря!

Веселина, 44г., гр. София

Имам дълбоки назолабиални линии, които исках да попълня с филър, но не знаех какъв. След консултация ми обясниха какъв точно продукт е най-подходящ за мен. Бях чела мнения, че процедурата е болезнена, но това не е така.

Ирена, 37г., гр. София

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Корекцията на назолабиални бръчки е една от най-желаните естетични процедури. Най-добри резултати наблюдавам при използването на филъри с хиалуронова киселина. В близкото минало това бе постигано чрез директно запълване на самите гънки. С увеличаване на нашите познания по отношение на лицевата анатомия и процесите на стареене, все по-често и повече специалисти първо възстановяват обема в средната част на лицето, което вторично води до изглаждане на т.нар. линии на смеха. В моята практика аз предпочитам да действам поетапно, като оставям между отделните процедури време от 3-4 седмици, в които поставеният филър свързва вода и раздува, за да можем да използваме пълния му капацитет. Така много често успявам да спестя 1мл., който да бъде използван по друго направление.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Попълване на назолабиални бръчки – цена

Цената зависи от вида филър и използването количество. При правилни оценка и подход може да постигнете оптимални резултати с 2мл хиалурон. При нас цените започват от 350 лева.


Често задавани въпроси

Използва ли се директно попълване на назолабиалните бръчки с филър?

Назолабиалните гънки не са първопричина, а следствие. Те се появяват и стават по-изразителни при загуба на обем в средната част на лицето. Затова, ако такава загуба е налице, е необходимо първо тя да бъде възстановена. Директно запълване на гънки е възможно с малко количество единствено като финални щрихи на гореописаната процедура.

Може ли да се премахнат чрез мезотерапия за назолабиални линии?

Не, мезотерапията може да подобри качеството на кожата, но няма да премахне тези гънки.

Има ли крем за премахване на назолабиални бръчки?

За съжаление само с козметика или масажи на лице няма как да се постигне изглаждане на назолабиалните гънки.

Свързани статии от блога

4.9/5 - (35 гласа)