Неоперативна корекция на нос с филър с хиалуронова киселина
Неоперативна корекция на нос с филър

Корекцията на носа бива два вида – оперативна и неоперативна. Оперативната ринопластика е подходяща във случаите, когато има функционално нарушение – например проблем с дишането, както и за намаляване размера на носа. Тя е свързана с нарушаване целостта на костта/хрущяла и с продължителен възстановителен период. Неоперативната ринопластика е микроинвазивна процедура, при която с помощта на хиалуронови филъри може да се постигне корекция на вродени и травматични дефекти, корекция на фронто-назалния и назо-лабиалните ъгли, както и повдигане върха на носа. Процедурата отнема около 20 минути и не изисква никакъв възстановителен период.


За кого е подходяща неоперативната ринопластика

  • пациенти, при които няма нарушена функционалност на дишането
  • за коригиране на гърбици по носа
  • за повдигане върха на носа
  • стесняване на ноздрите
  • корекция на травматични дефекти
  • седловиден нос (вдлъбване по гърба на носа)
колко време отнема корекцията на нос с филъри
възстановяване след ринопластика
трайност на неоперативна ринопластика

Неоперативна корекция на носа с хиалурон

Неоперативната корекция на носа е миниинвазивна процедура, безболезнена, с бърз възстановителен период, чието приложение доведе до революция в ринопластиката. Чрез използването на дермални филъри става възможно бърза и ефективна промяна във формата и размерите на носа. Освен това филърите, поставени в областта на носа, имат значителна трайност – продължителността на резултатите достига 1,5-2 години.

Идеални ъгли между носа и съседните структури
Идеални ъгли между носа и съседните структури

Естетични пропорции при неоперативна корекция на носа с хиалуронова киселина

Подробната оценка на състоянието на носа е от ключово значение за постигане на естетични резултати. Той има форма на тристенна пирамида и се разполага централно, като трябва да заема около 1/3 от дължината на лицето. На него различаваме няколко основни структури – корен, гръб, връх, колумела, крила. Съседните анатомични области, с които граничи, са челото и горната устна, като сключва с тях определени ъгли, които също имат своите идеални стойности:

  •  – фронтоназален ъгъл – 115°-135°
  •  – ъгъл на гърба на носа – 180°
  •  – назолабиален ъгъл – 90°-110°

Съществува връзка между проекцията на носа, устните и брадичката. В идеалния случай при прекарване на права през най-издадените точки на носа и брадичката, тя трябва да минава на отстояние 2мм от долната устна и 4мм от горната устна. Тези пропорции биха могли да бъдат постигнати чрез корекция на всеки един от отделните елементи.

Как протича процедурата

Неоперативната ринопластика с дермални филъри изисква задълбочени познания по отношение на лицевата анатомия. След оценка на състоянието на носа, лекарят означава зоните, в които ще се инжектира филър. Най-често се използва игла. Обезболяване не е необходимо, при нужда може да се използва лидокаин на крем или проводен блок. Използват се продукти с умерена плътност. Процедурата отнема около 30 минути, а ефектът е много продължителен и може да стигне 2 години.

Снимки преди и след

Неоперативна корекция на носа с хиалуронова киселина
Неоперативна корекция на носа с хиалуронова киселина
Неоперативна ринопластика с филър
Неоперативна ринопластика с филър

След процедурата

Образуването на отоци, синини и хематоми е рядкост. Може да усещате мястото натъртено в следващите няколко дни. При настъпване на остра болка, промяна в цвета на кожата и подуване информирайте Вашия лекар. Избягвайте носенето на очила в следващите няколко дни.

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Филърите с хиалуронова киселина ни дават възможност да погледнем по един съвсем нов начин на ринопластиката. Все пак е много важно да се прецени дали пациентът е подходящ за неоперативна корекция на носа или трябва да бъде насочен към хирург. Отлични резултати се наблюдават за изправяне на гърбици, повдигане на върха на носа, стесняване на ноздри. При нарушение в дишането, изкривявания на носната преграда и твърде големи деформации най-доброто решение остава оперативното.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Цени за корекция на нос с хиалурон

При нас цените започват от 350 лева.


Често задавани въпроси

В кои случаи е възможна неоперативна корекция на нос с филъри?

Не всеки нос е подходящ за неоперативна ринопластика. С филъри може да се постигне повдигане върха на носа, корекция на ъглите, които носа сключва с горната устна и челото, както и изправяне гърба на носа и корекция на гърбици. Преди всяка такава процедура е необходимо провеждането на естетична консултация, за да се обсъдят ползите и възможностите.

Какви са предимствата пред оперативната ринопластика?

Неоперативната корекция на нос представлява безболезнена, атравматична процедура. При няма отоци и възстановителен период, а рискът от синини е незначителен. За съжаление тя не е приложима във всички случаи и изисква провеждането на предварителна консултация.

Може ли да се поставя филър след операция на носа?

Всяка една травма, в това число и операцията, води до промяна в анатомията и артериалната система на носа. Това прави използването на филъри след операция рисково и е препоръчително да се избягва.

Свързани статии от блога

4.5/5 - (28 гласа)