Филър за устни
Филър за устни

Филър за устни се използва не само в случаите, когато търсеният ефект е уголемяване, но и за хидратация и оформяне. Всяка жена си мечтае за плътни и добре контурирани устни. За съжаление не всички обаче имат тази привилегия по рождение. И в двата случая с времето устните губят своя обем, а контурът им се нарушава.


Кога е подходящо поставянето на филър за устни с хиалуронова киселина

  • Ако имате малки и тънки устни
  • При загуба на контура
  • При дехидратирани устни
  • При намаляване на обема им
  • За корекция на пушачески бръчки
  • За повдигане на ъгълчетата на устата

Филър за устни с хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е най-използваният филър за устни. Тя е естествена съставка на човешкия организъм, биосъвместима и разградима, което я прави напълно безопасна. Инжектирането на перманентни филъри като силикон и мастноразтворими витамини крие много потенциални рискове и в повечето страни е забранено.

колко време отнема поставянето на хиалурон в устата
възстановяване след филър за устни
колко издържат филърите за устни
филър за устни цена

Поставяне на хиалурон в устните

Както вече бе споменато, хиалуроновата киселина е предпочитан избор, най-вече поради своя висок профил на безопасност. Тя е естествен полимер, затова е невъзможно да проявите алергия към нея. Някои филъри за устни съдържат в състава си известно количество лидокаин. Ако сте чувствителни към някой локален анестетик трябва да уведомите Вашия лекар. Освен това хиалуроновата киселина може да бъде разградена напълно при нужда чрез ензима хиалуронидаза.

Поставянето на хиалурон в устните включва 2 основни етапа, които могат да бъдат застъпени в различна степен, в зависимост от естетичния резултат, към който се стремите.

Контур на устни – тази процедура се извършва, когато формата им е нарушена и е неясна границата между тях и околната кожа. Добре контурираните устни изглеждат по-младежки и визуално по-големи. Използва се още за корекция на т.нар. пушачески бръчки – тези фини линии, които водят началото си от горната устна и са перпендикулярни на нея.

Уголемяване на устни – състои се в директно увеличаване на техния обем. По този начин може да се третират фините бръчки, които са белег на дехидратация, или да се променят пропорциите между горната и долната устна.

Естетични пропорции при уголемяване на устни при изглед в профил
Естетични пропорции при уголемяване на устни при изглед в профил

Естетични пропорции при поставяне на хиалурон в устните при изглед в профил

Преди уголемяване на устни е необходимо да се проведе естетична консултация, в рамките на която да се обсъди желаният краен резултат. На лицето следва да се гледа като на едно цяло, а не като на съвкупност от отделни елементи. Запитвали ли сте се защо има устни, които погледнати изолирано изглеждат страхотно, но някак не подхождат на конкретното лице? Или защо не на всяко лице подхожда чип и вирнат нос? Съществува връзка между проекцията на носа, устните и брадичката. В идеалния случай при прекарване на права през най-издадените точки на носа и брадичката, тя трябва да минава на отстояние 2мм. от долната и 4мм. от горната устна. Тези пропорции биха могли да бъдат постигнати чрез корекция на всеки един от отделните елементи.

Естетични пропорции при корекция на устни при изглед анфас
Естетични пропорции при корекция на устни при изглед анфас

Естетични пропорции при поставяне на хиалурон в устните при изглед анфас

Oценка на устните следва да се направи и при изглед анфас. В идеалния случай разстоянието от носа до горната устна трябва да е наполовина на разстоянието от долната устна до брадичката. Освен това трябва да се вземе предвид и отношението на двете устни една спрямо друга. Прието е долната устна да е малко по-голяма от горната, но това не е задължително. Много дами предпочитат двете устни да са с еднакви размери. Доминирането на горната устна над долната обаче се смята за естетически грешно решение. Тези пропорции най-често се коригират чрез поставяне на филър в брадичката.


Как се поставя филър в устните

Поставянето на хиалурон в устните е процес, който включва естетична консултация, обезболяване, инжектиране и масаж. Консултацията заема ключово място и не бива да бъде пренебрегвана. Тя е необходима за анализ на устните и лицето, определяне на пропорциите между отделните елементи, запознаване с желанията на пациента. Устните са силно инервирани, което налага тяхното предварително обезболяване. Това най-често се случва по два начина – чрез лидокаин на крем или проводна упойка, аналогична на тази при посещение на зъболекар. Освен това повечето филъри за устни съдържат в състава си малко лидокаин, който обезболява допълнително.

След обезболяване може да се премине към самата процедура. Хиалуронът се инжектира с тънка игла или канюла, като се поставя за обем или контур на устни. Усеща се леко разпъване от навлизащия продукт. Последната стъпка е масаж на филъра, който има за цел плавното му разстилане и не позволява образуването на бучки и топчета. Продължителността на ефекта варира от 6 месеца до 10 и повече при поставяне на контур. Ако желаете да надграждате трябва да помислите за повтаряне на процедурата след около 2-3 месеца.

Възстановяване след хиалурон в устните

За разлика от от повечето естетични процедури, възстановяването след поставяне на хиалурон в устните е малко по-дълъг и специфичен процес. Причината за това е доброто кръвоснабдяване и инервация на зоната. Видимите следи от манипулацията изчезват за няколко дни, но за пълно възстановяване след хиалурон в устните най-често е необходима около седмица. Сега ще Ви запознаем с най-честите нежелани реакции след процедурата.

Оток след хиалурон в устните – Като всички меки тъкани устните са склонни към образуване на отоци. Те имат по-скоро травматичен характер и не зависят от вида или количеството на филъра. Отокът е най-голям в деня след процедурата и най-изразителен през сутринта. След това започва да се резорбира и намалява с всеки изминат ден. Той най-често не е симетричен, изразен е повече от едната страна, отколкото от другата. Асиметрия от оток е съвсем нормален процес и не трябва да Ви притеснява. До няколко дни той ще изчезне напълно. Прочетете повече как може да се справите с отока след поставяне на хиалурон в устните.

Синини и хематоми – Както вече бе споменато устните са богато кръвоснабдени. Почти всяко едно уголемяване на устни е съпроводено с образуване на някаква синина. За щастие тя изчезва бързо и лесно може да се скрие с червило. Все пак има няколко неща, които може да планирате, за да намалите риска от образуване на хематоми. Избягвайте поставяне на хиалуронова киселина по време на месечен цикъл. Не приемайте аспирин или други лекарства, които разреждат кръвта няколко дни преди процедурата. Арника Монтана е хранителна добавка, която укрепва кръвоносните съдове и ускорява резорбирането на хематомите.

Топчета след филър – Една от най-често срещаните нежелани реакции след уголемяване на устни е образуването на бучки. Причините може да са няколко, но най-често се касае за използване на неподходящ филър или за липса на масаж след манипулацията. Трябва да се отбележи, че първите няколко дни след процедурата е нормално да напипвате неравности и топчета по устните.

Миграция на филър – В тези случаи продуктът излиза извън очертанието на устните, като се получава неестествен ръб. Най-честата причина е използването на прекалено голямо количество филър или повторно поставяне, прекалено скоро след предното.

Филъри за устни – преди и след

Поставяне на хиалуронова киселина в устните
Поставяне на хиалуронова киселина в устните
Уголемяване на устни с хиалуронова киселина
Уголемяване на устни с хиалуронова киселина
Контур на устни с хиалуронова киселина
Контур на устни с хиалуронова киселина
Контур на устни с хиалурон
Контур на устни с хиалурон

Кой е най-добрия филър за устни

Най-добрият филър за устни е различен в зависимост от търсения естетичен резултат. Зависи от това дали търсите хидратация, дискретно подчертаване или по-видими резултати. Ще Ви запознаем с някои от най-използваните видове филъри на пазара в България.

Juvederm UltraSmile – Това е най-добрия филър за устни, когато става въпрос за естествени резултати. Подходящ е за контур на устни и хидратация. Много мек и пластичен, което го прави предпочитан в случаите с много тънки устни. В клиника Dr. Stavrov Aesthetics е на цена от 300 лв.

Revolax Deep – Много популярен корейски филър, който пристига в спринцовка от 1.1 мл. Отличава се с изключителна трайност. Подходящ е в случаите, когато се търси по-изразителен резултат.

Restylane Kysse – Заема междинно положение спрямо гореизброените два продукта. Той е с умерена плътност, подходящ както за увеличаване обема, така и за контур на устни.

Филъри за устни – цена

Цената зависи от марката и количеството на продукта. При нас цените за обем и контур на устни започват от 300 лв.

Филър за устни в гр. София

Обмисляте поставяне на хиалурон в устните? Заповядайте при нас на безплатна естетична консултация, в рамките на която да се запознаем и да обсъдим Вашите идеи и желания. Нашият адрес е гр. София, ж.к. Манастирски ливади – запад, ул. проф. Велизар Велков 36.


Често задавани въпроси

Достатъчен ли е 1мл. хиалурон в устните?

Използваното количество зависи от крайният естетичен резултат, към който се стремим. В рамките на една и съща сесия не е препоръчително да се използва повече от 1 мл., защото може да настъпи миграция на филъра и асиметрия.

Боли ли поставянето на филър в устните?

Устните са силно инервирани, което прави процедурата по тяхното уголемяване болезнена без подходяща анестезия. За щастие съществуват различни начини на обезболяване – лидакаин крем, спрей, проводна (стоматологична) анестезия, включен лидокаин във филърите и др.

Кой е най-добрият филър за устни?

Не съществува точен отговор на този въпрос. Изборът на продукт зависи от крайният естетичен резултат, който се търси. Най-добре е да назначите час за естетична консултация с дерматолог.

Филър за устни – мнения

Отдавна обмислям уголемяване на устни. Чудех се кой е най-добрия филър за мен. Прочетох много мнения, но още не бях сигурна. Записах час за безплатна консултация, в рамките на която подробно ми беше обяснено всичко за процедурата. Много съм доволна!

Елена, 26г., гр. София

Винаги съм харесвала големи и сочни устни. Поставям си филъри от няколко години, но ефектът бързо изчезваше. Търсех си по-траен продукт и се радвам, че попаднах на Вашата страница, където успях да го намеря. Благодаря.

Силвия, 35г., гр. Перник

Свързани статии от блога

4.4/5 - (38 гласа)