Оформяне на лицев контур
Оформяне на лицев контур

Оформяне на лицев контур (jawline) е процедура, при която с помощта на хиалуронови филъри или тъканни стимулатори като Radiesse се постига стягане и по-добро дефиниране в долната трета на лицето. Тя е подходяща и за двата пола, защото чрез нея може да се подчертаят както женствеността, така и мъжествеността на лицето. Процедурата е едноетапна, безболезнена, а резултатите са видими веднага.

Имате въпроси относно оформяне на лицев контур с филъри? Запишете Вашия час за безплатна консултация с естетичен дерматолог.


Кога е подходяща процедурата по оформяне и стягане на лицевия контур

  • при нарушаване на лицевия овал
  • за дефиниране на долната челюст
  • за подчертаване на долночелюстния ъгъл
  • за стягане на кожата в долната трета на лицето
  • за феминизация и маскулинизация
филъри за долна челюст - времетраене
възстановяване след филъри на лице
оформяне на лицев контур - трайност
оформяне на лицев контур - цена

Разлики в пропорциите на мандибулата при мъжа и жената

Съществуват някои съществени различие в пропорциите и ъглите на мандибулата при мъжа и жената. Те трябва да бъдат взети предвид при контуриране на долната челюст. Основните разлики са концентрирани в 2 зони – брадичката и ъгъла на долната челюст. Женското лице се характеризира с по-остра брадичка, с ясна проекция и ъгъл на долната челюст около 120 градуса. Неговата най-голяма ширина е през срединната равнина, на нивото на скулите. При силния пол е точно обратното. Мъжката брадичка е по-груба и по-широка, а ъгълът на мандибулата е по-прав – около 90-100 градуса. Най-широката равнина на мъжкото лице се намира в долната трета. Докато феминизирането на мъже е трудно и изисква голямо количество хиалурон, обратното е лесно постижимо, което изисква внимателна и адекватна оценка на цялото лице.

Оформяне на лицев контур с филъри

Причините за загуба контура на долната челюст са гравитацията и преразпределението на мастните депа. Това води до отпускане на кожата и мигрирането на тъканите в посока надолу и навътре. Пародонтоза и загуба на зъби са също сред причините, които могат да доведат до намаляване на костната плътност. Следователно преди интервенции в долната трета на лицето е наложително да се възстанови обема в областта на скулите, ако това е необходимо. Това ще даде опора на тъканите в средния лицев етаж, които ще лифтират кожата в обратна на гравитацията посока.

За контуриране на лице може да се използват както филъри с хиалуронова киселина, така и тъканни стимулатори като Radiesse. Първите са по-подходящи за надграждане на обем, в случаите когато има загуба на костна плътност – напр. процеси на остеорезорбция и загуба на кътни зъби и мъдреци. Тъканите стимулатори индуцират синтезата на собствен колаген, като водят до стягане и лифтинг в средната и долната трета на лицето. Изборът на продукт зависи от желания краен резултат. Процедурата често се комбинира с корекция на брадичката.

Как протича процедурата

Скулптурирането на долната челюст най-често се осъществява с канюла. Тя позволява равномерно разнасяне на материала и изисква достъп от една единствена точка. Процедурата е безболезнена, усеща се единствено движението на канюлата из тъканите. Прилага се енергичен масаж за крайно моделиране на инжектирания филър. Рискът за образуване на хематоми и отокът са минимални, което не налага ограничаване на социалните контакти. Процедурата отнема около 30-40 минути, а продължителността на ефекта е между 10-18 месеца.

Оформяне на лицев контур – снимки

Оформяне на долна челюст с хиалуронова киселина
Оформяне на долна челюст с хиалуронова киселина
Контуриране на долна челюст с Radiesse
Контуриране на долна челюст с Radiesse

След процедурата

Кожата в третираната област може да е зачервена в следващите 30-40 минути. При използване на хиалуронови филъри отокът е незабележим, но при корекция с Radiesse най-често е видим в следващите няколко дни. Може да усещате зоната натъртена. Избягвайте натиск и травми в третираната област в следващите няколко дни. Ограничете за седмица солариуми, парни бани и топлинни процедури.

Оформяне на лицев контур – мнения

Няма две мнения, че добре оформената долна челюст е една от най-желаните корекции. Правя си тази процедура веднъж годишно с 2 филъра.

Силвия, 39г., гр. София

Изпробвала съм повечето процедури за стягане на лицевия контур. По мое мнение с Radiesse се получават най-естествените резултати.

Емилия, 44г., гр. София

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

За постигане на естетични резултати е важно изборът на правилен продукт. Когато търсеният ефект е стягане, без да се създава излишен обем, който да направи лицето по-грубо, е уместно използването на тъканни стимулатори като Radiesse. Те индуцират синтеза на собствен колаген, като водят до стягане на кожата и лифтинг. В случаите, когато има загуба на костна плътност или недостатъчно развитие на долната челюст, е по-добре да се използват хиалуронови филъри с висок хидрофилен потенциал.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Оформяне на лицев контур – цена

Цените зависят от избора на продукт и използваното количество. При загуба на голямо количество обем може да се наложи инжектирането на 3 и повече милилитра. При нас цените за оформяне контура на лиецто започват от 350 лв.


Често задавани въпроси

Колко филъра са необходими за оформяне на jawline?

Зависи от състоянието на кожата и търсения ефект. Дискретно подчертаване на долната челюст може да се постигне дори с 2 мл. При по-тежки случаи, съчетани със значителна загуба на обем са необходими 3-4 и дори повече ампули. Необходимо е да се извърши естетична консултация.

Колко време издържат филърите за оформяне на лицев контур?

Инжектирани в тази област хиалуроновите филъри имат относително дълъг живот от порядъка на 12-18 месеца. Най-често процедурата се извършва веднъж в годината.

Канюла или игла се използва за оформяне на jawline?

Ние предпочитаме да използваме канюли, защото по-този начин процедурата е атравматична, безболезнена и се постигат по-натурални резултати.

Свързани статии от блога

4.7/5 - (36 гласа)