Поставяне на филър в брадичката
Поставяне на филър в брадичката

Филър в брадичката се поставя в случаите, когато е необходима корекция на малка, плоска и несъразмерна брадичка, която нарушава хармонията и пропорциите на лицето. При правилна оценка и техника е възможно да се увеличи нейната проекция и дължина, както и да се подчертае женствеността или мъжествеността на лицето.

Имате въпроси относно поставяне на филър в брадичката? Запишете Вашия час за безплатна консултация с естетичен дерматолог.


Кога е подходяща процедурата за поставяне на филър в брадичката

  • микрогения – състояние, при което има недостатъчно развитие на брадичката
  • при вродени дефекти
  • когато брадичката не е пропорционална на останалите части на лицето
  • при наличие на хлътвания от двете страни на брадичката (т.нар. prejowl sulcus)
  • за издължаване на лицето
поставяне на филър в брадичката времетраене
възстановяване след корекция на брадичка
колко време издържат филърите в брадичката
филър в брадичката цена

Корекция на брадичка

В миналото моделирането на брадичката бе обект на пластичната хирургия и ортодонтията, като този процес е придружен от болезнен и продължителен възстановителен период. С навлизането на хиалуроновите филъри в естетичната медицина става възможна неоперативната корекция на брадичката. Процедурата е едноетапна, отнема около 20-30 минути, при нея няма болка и реално няма необходимост от нарушаване на социалните контакти, а резултатите са внушителни. Ефектът е видим веднага, а най-хубавото е, че в тази зона той продължава изключително дълго време – над 12-18 месеца.

Долната трета на лицето също не е пощадена от процесите на стареене. В хода на времето брадичката се повдига нагоре, а зоните встрани от нея хлътват и се нарушава контура на долната челюст и лицевия овал. Оформянето на брадичката най-често се осъществява чрез инжектиране на филъри с хиалуронова киселина. Използват се по-плътни и по-хидрофилни продукти, които осигуряват оптимален резултат с максимална продължителност. Необходима е обстойна естетична консултация, за да се определят пропорциите на лицето.

Естетични пропорции на брадичката при изглед в профил
Естетични пропорции на брадичката при изглед в профил

Естетични пропорции при поставяне на филър в брадичката при изглед в профил

Поставянето на филър в брадичката изисква предварително изчисляване на лицевите пропорции. На лицето следва да се гледа като на едно цяло, а не на съвкупност от отделни елементи. Запитвали ли сте се защо има устни, които погледнати изолирано изглеждат страхотно, но някак не подхождат на конкретното лице? Или защо не на всяко лице подхожда чип и вирнат нос? Съществува връзка между проекцията на носа, устните и брадичката. В идеалния случай при прекарване на права през най-издадените точки на носа и брадичката, тя трябва да минава на отстояние 2мм от долната устна и 4мм от горната устна. Тези пропорции биха могли да бъдат постигнати чрез корекция на всеки един от отделните елементи.

Естетични пропорции на брадичката при изглед анфас
Естетични пропорции на брадичката при изглед анфас

Естетични пропорции при поставяне на филър в брадичката при изглед анфас

Издължаването на брадичката е процедура, при която се увеличава нейния размер във вертикална проекция. По този начин се удължава лицето и се придава по-слаб и елегантен изглед. Тази манипулация също следва да се предшества от подробна консултация и оценка на лицевите пропорции. В идеалния случай разстоянието от носа до горната устна трябва да е наполовина на разстоянието от долната устна до брадичката. Достигането на идеалните пропорции може да стане по два начина – чрез издължаване на брадичката или чрез уголемяване на устните с хиалурон.

Как протича процедурата

Поставянето на филър в брадичката е технически лесно изпълнима процедура. Повече време изисква процесът по изчисляване на пропорциите. Може да се използват филъри с хиалуронова киселина и тъканни стимулатори като Radiesse, като първата група са за предпочитане. Хиалуронът се въвежда чрез игла в дълбочина – върху костта. Процедурата е безболезнена или свързана с малък дискомфорт и рядко изисква обезболяване. При необходимост може да се използва лидокаин на крем или да се направи проводен нервен блок. Използват се плътни продукти. Следва енергичен масаж. Процедурата отнема около 30 минути, а продължителността на ефекта в тази зона е по-продължителна – 12-18 месеца.

Филър в брадичката – снимки преди и след

Корекция на брадичка с 1мл. хиалуронова киселина
Корекция на брадичка с 1мл. хиалуронова киселина
Оформяне на брадичка с 1мл. хиалурон
Оформяне на брадичка с 1мл. хиалурон

След процедурата

Възможно е образуването на синини и хематоми. Ще усещате брадичката натъртена в следващите няколко дни. Не е необходимо да масажирате, освен ако не сте получили изрично такива насоки. Ефектът е видим непосредствено след процедурата. Не забравяйте да пиете достатъчно вода, за да се разгърне пълният потенциал на Вашия филър.

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Моделирането на брадичката е една от процедурите, при които повече време отнема оценката на лицевите пропорции, отколкото самото техническо изпълнение. Зоната позволява да се използват по-плътни филъри. Те са с по-голяма продължителност и осигуряват оптимални резултати. При правилно определяне на точките на инжектиране видими резултати има дори след поставяне на 1 мл. хиалуронова киселина.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Филър в брадичката – цена

Цената зависи от вида филър и използваното количество. При правилни оценка и подход може да постигнете оптимални резултати едва с 1 мл. хиалурон. При нас цените за поставяне на филър в брадичката започват от 350 лева.


Често задавани въпроси

Може ли да се премахне двойна брадичка с филър?

Поставянето на филър в брадичката води до найното издължаване и увеличаване на нейната проекция. Това би довело до опъване на надлежащите тъкани и подобрение в областта на двойната брадичка.

Боли ли поставянето на филър в брадичката?

Тази зона е слабо инервирана, което прави процедурата безболезнена. Дори не е необходимо предварително обезболяване.

Колко време издържат филърите в брадичката?

Трайността на филърите зависи от много фактори, един от които е мобилността на зоната, в която са инжектирани. Това прави филърите в брадичката едни от най-издържливите, като тяхната трайност може да достигне 1.5 до 2 години.

Свързани статии от блога

4.6/5 - (36 гласа)