Попълване на марионетни бръчки
Какво представляват марионетните бръчки?

Марионетни бръчки се наричат гънките, които започват от ъгълчетата на устата и продължават надолу към ръба на долната челюст. Те придават тъжно и уморено излъчване на лицето. Получават името си от куклите марионетки, които имат разделени челюсти.


Причини за образуването на марионетни линии

Марионетните гънки се задълбочават с възрастта и най-често са резултат от продължителното действие на гравитацията и загуба на обем в средната част на лицето. В продължение на много години гравитацията упражнява своя ефект върху лицата ни, разпъвайки гладката и стегната кожа в посока надолу и навътре. Това води до отпускане на кожата и формиране на дълбоки бразди над и под устата. Най-често се появяват в началото на 40-те години, но рязко отслабване на тегло и загуба на зъби от долната челюст могат да ги направят видими и по-рано. Почти задължително се съчетават с изразени назолабиални линии. Нездравословните навици, тютюнопушенето и фотостареенето също имат отношение към тяхното задълбочаване.

поставяне на филъри времетраене
възстановяване след поставяне на филър
колко издържат филърите в марионетните бръчки

Запълване на марионетни бръчки

Премахването на марионетните линии е сложен и комплексен процес, изискващ задълбочени познания по анатомия на лицето и процесите на стареене на кожата. Затова превенцията и ранната корекция са най-правилния подход.

От съществено значение е да се установи основната причина за появата им и да се отстрани. Когато се касае за загуба на обем в средната част на лицето, този обем трябва да се възстанови. По този начин зоната се укрепва и кожата се лифтира в посока, обратна на тази на гравитацията. Ако има загуба на зъби от долната челюст е необходима консултация със стоматолог.

Най-добри резултати при директно попълване на марионетните гънки се постига с тъканни стимулатори и филъри с хиалуронова киселина. Тъканните стимулатори индуцират образуването на собствен колаген, като водят до стягане в зоната, в която са инжектирани. Златен стандарт е използването на хиалуронови филъри. Могат да се комбинират продукти с различна плътност – по-плътни за укрепване в дълбочина и по-меки и пластични за корекция на повърхностните бръчки.

Как протича процедурата

Запълването на марионетните линии е най-добре да се осъществи с канюла. Този метод е безопасен, безболезнен и след него на практика не е необходимо възстановяване. Зоната предварително се обезчувствява с лидокаин на крем или инжекционно. Материалът се въвежда последователно в гънката. Усеща се единствено движението на канюлата и леко разпъване. Участъкът се масажира, за да се постигне равномерно разпределяне на хиалурона. Процедурата отнема около 20-30 минути, а продължителността на ефекта е между 8 и 12 месеца.

Снимки преди и след изглаждане на марионетни бръчки с филър

Корекция на марионетни бръчки
Възстановяване на обема в средната част на лицето и корекция на марионетни линии
Запълване на марионетни бръчки с филър
Корекция на марионетни бръчки с филър

След процедурата

След манипулацията не е необходимо да масажирате зоната, освен ако изрично не са Ви дадени такива насоки. Може да усещате лек дискомфорт в следващите няколко дни. Не е необходимо обезболяване. Ако има оток той е минимален и не изисква преустановяване на социалните контакти. Преустановете посещението на сауни, парни бани и всички топлинни процедури за около седмица.

Мнение на д-р Ставров, естетичен дерматолог в гр. София

Най-добрият подход за справяне с марионетните бръчки е превенцията. Избягвайте рязкото отслабване, защото това неминуемо води до подчертаването им. Нека това става постепенно. Действайте при първи белези на загуба на обем в средната част на лицето. Ако се реагира правилно и навреме 1 мл хиалуронова киселина ще е достатъчна. Не подценявайте и консервативните техники – вредните навици, тютюнопушенето, продължителното излагане на слънчева светлина и солариуми са фактори, които ускоряват формирането на тези линии.

д-р Константин Ставров, съсобственик на клиника Dr. Stavrov Aesthetics в гр. София

Цени за премахване на марионетни бръчки

Цената зависи от избора на продукт и използваното количество. При ранно третиране на проблемната зона отлични резултати се наблюдават едва с 1 мл. хиалуронов филър и ще са Ви необходими около 350-400 лв. Тъканните стимулатори като Radiesse са по-скъпи и цената им е около 750-800 лв.


Често задавани въпроси

Използва ли се директно попълване на марионетните бръчки с филър?

Подобно на назолабиалните бръчки, така и марионетните не са първопричина, а следствие. Появяват се при загуба на обем в средната част на лицето. Затова най-уместно е първо този обем да бъде възстановен, а ако е необходимо може да се инжектира малко количество директно в марионетните линии.

Има ли упражнения за изглаждане на марионетни линии?

За съжаление упражненията за лице и козметиката не са достатъчни за ефективно заличаване на марионетните бръчки.

Колко време е необходимо за възстановяване след поставяне на филъри?

Съвременните техники целят максимално бързо възстановяване. Ние предпочитаме използването на дермални канюли, които правят процедурата безболезнена, а възстановителен период практически липсва.

Свързани статии от блога

4.8/5 - (29 гласа)