You are currently viewing Оток след поставяне на хиалурон в устните? Има решение!
Как да намалим травматичния оток след поставяне на хиалурон в устните?
Как да намалим травматичния оток след поставяне на хиалурон в устните?

Уголемяването на устните е една от най-желаните естетични процедури. Те обаче са и богато кръвоснабдени, което крие рискове от образуване на хематоми (синини), а формирането на оток след поставяне на хиалурон в устните e по-скоро правило, отколкото изключение.

Полученият оток след процедурата за уголемяване на устни е най-голям на следващия ден. Той е най-интензивен сутринта, поради застоят от продължителното хоризонтално положение на тялото по време на сън. С напредване на деня леко се резорбира. Отокът може да е асиметричен, обикновено не е еднакъв вляво и вдясно, може да е по-изразителен на горната или долната устна. Много често устните Ви може да се подуят повече, отколкото сте си представяли. Не се притеснявайте, всичко е наред. До няколко дни всичко ще се резорбира и Вие ще може да се насладите на новите си устни!

Ние разбираме, че в днешния забързан свят дамите не разполагат с достатъчно свободно време. Нямат възможност да ограничат социалните си контакти за няколко дни, колкото е необходимо за пълното резорбиране на отокa, получен от инжектирането на филър. Затова ще споделим с Вас някои хитринки, чрез които значително ще може да намалите периода на възстановяване след поставяне на хиалурон в устните.

Най-общо казано мероприятията за намаляване на травматичния оток след инжектиране на дермални филъри може да се разделят на две големи групи – такива преди и такива след процедурата.

Преустановете приема на аспирин

В повечето случаи профилът на дамите, които прибягват до уголемяване на своите устни, отговаря на млада жена, между 20-40 години, без придружаващи заболявания. Много малко вероятно е те да имат назначена системна терапия с антикоагуланти или антиагреганти, които да имат отношение върху кръвосъсирването. За сметка на това, те често спортуват и при нужда си позволяват да приемат аспирин в малки дози, например за повлияване на една умерена мускулна треска. В трети случаи приемат лекарството при настинка. Аспиринът е антиагрегант, който увеличава времето на кървене и рискът за образуване на хематоми. За пълното неутрализиране на неговия ефект е необходимо да не приемате аспирин поне 7 дни преди планираната процедура.

Преустановете приема на НСПВС

НСПВС е съкращение на нестероидни противовъзпалителни средства. Към тази група се отнасят множество лекарства, използвани в ежедневието, като Кетопрофен, Ибупрофен, Диклофенак и др. Те индиректно също увеличават времето на кървене, макар този ефект да е много по-слабо изразен в сравнение с този при аспирина. Все пак, най-уместно е да преустановите приема на НСПВС поне 3 дни преди инжектирането на хиалурон в устните.

Не приемайте алкохол преди процедурата

Механизмът е сходен – алкохолът води до разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване времето на кървене. Този ефект е значително по-краткотраен в сравнение с горните два, което налага да преустановите приема на алкохол в деня преди процедурата.

Избягвайте инжекционни процедури по време на менструация

По време на менструален цикъл времето за съсирване на кръвта е увеличено и рискът от образуване на синини и хематоми е значителен. Освен това е повишена чувствителността, което може да направи процедурата по-болезнена, отколкото всъщност е. Затова инжекционните процедури по време на менструация крият риск от образуване на синини и по-изразителен и продължителен оток след поставяне на хиалурон в устните и е уместно да се избягват.

Антихистамините не помагат

Противно на масовите убеждения, приемът на антихистамини в дните преди процедурата не води до намаляване на отока след инжектиране на хиалуронов филър. Причината за това е, че отокът не е алергичен, а травматичен.

Научете повече за корекцията на устни с хиалуронова киселина.

Приложете лед след процедурата

Използването на лед и студени компреси след корекция на устни е ефективно, ако започне непосредствено след процедурата. Ниската температура на леда води до свиване на кръвоносните съдове и ограничаване на посттравматичния оток. Достатъчно е приложението му за 1-2 часа.

Кортикостероид за ускорена резорбция при оток след поставяне на филър в устните

Нерядко срещана практика е приложението на кортикостероиди като Урбазон и Дипрофос с цел по-бързо възстановяване след поставяне на хиалурон в устните и ускорена резорбция на отока. Ние препоръчваме използването им само в крайни случаи при смесена генеза на отока.

Имайте търпение

И все пак, дори да приложите всички изброени хитринки, е очаквано да имате някакъв оток. Имайте търпение и изчакайте няколко дни до пълното възстановяване. Може да използвате всички възможности от грима или обикновена хирургична маска за лице. Ако отокът продължи повече от седмица се свържете с Вашия лекар.

Свързани статии от блога

4.2/5 - (13 гласа)